Bæggers er som et andre hjem!

Fredagskvelder er det liv og røre i Villaen. Da samles ungdommene på Bæggers, og en kommer ikke langt over dørstokken før det merkes at her er det god stemning.

Ungdommene møter hverandre med high five og gode klemmer. Brede smil og latter møter deg om du står ved biljardbordet, titter innom kjøkkenet eller slenger deg i sofaen i stua. Og fellesskapet er noe av det som gjør det så bra å være på Bæggers, forteller Marine Sølyst. Hun er leder for ungdomsstyret og er med på å planlegge programmet og aktivitetene for ungdommene. «Det er folka som er her som gjør det så bra. Det har ikke så mye å si hva vi gjør, alle er positive og det blir gøy uansett».

En kveld på Bæggers

Martine har ofte ansvar for aktivitetene på fredagskveldene. Kveldene har en fast struktur og starter alltid med en samling. Da er det en liten lek før samlingen glir over i lovsang, andakt og bønnevandring. Deretter kan det være organiserte aktiviteter eller bare tid der ungdommene henger sammen, prater, spiller biljard, bordtennis, gamer eller spiller spill. «Vi prøver å få ungdommene i kirka samla, og vi blir mer og mer én gjeng», forteller Martine.

Å være med ungdommene er å få

Noen kvelder kalles for Bæggers spesial, og da er det også litt ekstra god mat på menyen. På kjøkkenet denne fredagen står en godt voksen ungdom, Roy Arild Jensen, og forbereder taco med gode medhjelpere fra Ungdom i oppdrag. Roy Arild har vært ungdomsleder i kirka i mange år, og er nå tilbake etter en liten pause. Han understreker at det er utrolig hyggelig å få være med ungdommene, og han opplever det som sin plass i kirka: «Jeg får like mye som jeg gir. Det er high five og klem, og de er flinke til å gi gode tilbakemeldinger.» Utsagnet hans bekreftes av ungdommene som stadig titter innom kjøkkenet for å hilse på mens rødløken deles i både små og store biter.

Roy Arild forbereder taco til ungdommene

Et hus i bruk

Det er ikke bare fredagskvelder det er ungdommer å finne i Villaen. I ukedagene er det flere av dem som bruker huset etter skoletida. «Vi er her ofte i ukedagene, kjøper med oss mat, ser film, jobber litt med skole. Eller kanskje ikke så mye med skole, da», innrømmer de fire ungdommene som er godt plassert i sofaen. Anna Skyer, Maria Flatebø, Marte Skyer og David Sølyst setter stor pris på å få henge i Villaen.

Inkluderende fellesskap

Miljøet blant ungdommene er det som trekker dem hit. Med ungdommelig iver og enighet legger de ut om et fellesskap som er inkluderende, trygt og der alle er snille. David utdyper: «Du kan komme som du er, alle aksepterer deg akkurat som du er.» Og Anna, Maria og Marte støtter ham straks når han legger til: «Det er som å ha et andre hjem!»

Anna, Maria, Marte og David setter stor pris på Agnar – og det er gjensidig!

Med hjerte for de unge

Fra bakgrunnen kommer et «Ikke still for kritiske spørsmål!» fra pastor Agnar Sæli til kveldens journalist, og da ungdommene serveres et spørsmål om kvaliteten på lederne, kommer det unisont fra sofaen: «Agnar er den beste lederen noensinne!» Noe bedre skussmål er det vel ikke mulig å få, og Agnar uttrykker en gjensidig glede over å få være med dem. Han har sammen med ungdomsarbeider Christian Sølyst ansvar for samlingene med andakt og lovsang. Å forberede seg til disse samlingene bruker han like mye tid på som han gjør når han forbereder en preken til gudstjenester på søndager. «Det skal være skikkelig. Ungdommene skal oppleve at jeg tar dem seriøst.»

Villaen er gull

Han forteller om et målrettet arbeid for å skape et godt miljø for ungdommene i kirka. «Rundt Soul Teens har det vært et godt miljø i lang tid, og så jobber vi med å få til dette på fredager også med fast innhold og noen happenings underveis. I konfirmantarbeidet har vi en satsing på unge ledere blant fjorårskonfirmanter, med fokus på bevisstgjøring rundt roller, oppgaver og ansvar.» Det viktige er at ungdommene kommer sammen på tvers av de ulike aktivitetene, og Villaen er veldig viktig i dette arbeidet, understreker Agnar: «Å ha dette huset er gull og at menigheten har den mentaliteten at dette er ungdommenes hus.»