Reisebrev fra Latvia

I palmesøndaghelgen dro våre konfirmanter sammen med fjorårskonfirmanter, enkelte foreldre og ledere til byen Ogre i Latvia for å være med å delta i arbeidet på Tabitasenteret der. Tabitasenteret er et dagsenter for barn fra trange og fattige kår i Ogre.

Reisefølget til Latvia 2023

Gjennom hele året så har konfirmanter, foreldre og ledere forberedt reisen med ulike dugnader. Det har vært kirkekaffe og loddsalg, middager, kakebaking med mer for å kunne få dette til. Og omsider var det duket for tur!

I tillegg til gjengen fra Skien så var det også med konfirmanter, ungdommer og ledere fra andre steder som Kragerø, Oslo og Halden. Sammen med Solveig og Vidar Bergsland som dro noen dager ned i forveien for å forberede oppholdet så var vi en gruppe på 41 personer.

Solveig og Mudite forteller om historien til Tabitasenteret

Det ble noen innholdsrike, intense og meningsfylte dager i Ogre. Ankomsten i Latvia var sen fredag kveld og lørdag morgen så sparket det hele i gang med samling på Tabitasenteret hvor Solveig og staben der fortalte om visjonen til senteret. Etterpå så ble gruppen delt i ulike lag som hadde ansvar for å pusse opp leilighet, utbedre rom på senteret, gjøre hjembesøk og  forberede diverse mat til utdeling, til lunsj, til middag søndag og til en ungdomskveld vi arrangerte for barna og ungdommene på lørdag kveld.

Utover dagen så kom barna fra området og da var det også tid for aktiviteter som leking og bading med dem. På kvelden så ble det holdt ungdomskveld med taco, aktiviteter og til slutt et ungdomsmøte med lovsang, andakt og bønnevandring. Kveldens fokus var på påskens budskap om Jesus som i sin store kjærlighet gav seg selv for oss. Etter en intens fjortentimers dag så var det godt å komme tilbake til hotellet og slappe av.

På søndag så besøkte vi baptistkirken i Ogre. Der deltok gruppen på en veldig aktiv måte. Vår ungdomsleder Christian Sølyst ledet lovsang med en gruppe av våre ungdommer og flere ungdommer delte vitnesbyrd på engelsk som ble tolket til latvisk. Agnar Sæli holdt søndagens tale. Gudstjenesten ble avsluttet med at vi feiret nattverd sammen med våre latviske søsken. Det var sterkt og fint å gjøre. Flere av barna fra Tabitasenteret var også med på gudstjenesten. På ettermiddagen var det en liten gruppe av oss som deltok på husmøte i den nyplantede baptistkirken i Ikskile, et sted nær Ogre hvor hotellet vi overnattet på er. Resten av gruppen hadde dele og lovsangssamling på senteret. Det ble en samling som berørte mange sterkt da flere vitnet om hva tidligere besøk på stedet og møte med barna der hadde gjort med dem. Til slutt ble søndagen avsluttet med quizkveld og bading på hotellet. Vel fortjent etter to innholdsrike dager.

Mandagen fikk vi ta del i en vanlig dag på senteret. Men det hele startet med morgensamling på senteret hvor fokuset var på hva vi tar med oss hjem etter en slik reise. Deretter gikk formiddagen med til planlegging av ettermiddag med håndarbeids- og aktivitetsplanlegging, i tillegg til husbesøk og ferdigstilling av prosjekter i leilighet og på senteret.

En av guttene fra senteret fikk i løpet av dagene fornyet rommet sitt med malt tapet, laminatgulv, møbler og til og med egen pc. På ettermiddagen var det aktiviteter, håndarbeid og bading sammen med barna på senteret.

Hotellet vi sov på la til rette for denne badeaktiviteten, og bilene vi lånte gikk i fast rute mellom senteret og hotellet for å få det til. Mandag kveld ble avsluttet med middag og så en avslutningssamling med barna og staben på senteret. Det var tårevått og det ble gitt mange løfter om å komme igjen til neste år!

Reisedagen på tirsdag gikk med til sightseeing og shopping i Riga. Målet med sightseeingen var at ungdommene skulle bli bedre kjent med historien til Latvia og noe av bakgrunnen for at det, kun en kort flyreise fra oss, lever så mange barn og unge under helt andre forhold enn her hjemme. Det var en sliten, men fornøyd gjeng som satt seg på flyet hjem tirsdag kveld. En utrolig positiv gjeng av ungdommer og voksne som har bydd på seg selv, gått ut av komfortsonen og fått erfaringer for livet. Å få til en slik reise og så intense dager uten noen konflikter eller vansker, men med kun villige og modige deltakere var en fryd å være med på.

Siste kveldssamling på barn og unge på senteret

Nå er vi hjemme igjen med mange inntrykk i baggasjen. Og vi begynner straks med planlegging av ny reise til neste år. I tillegg til konfirmantene våre, så vil den reisen være åpen for andre ungdommer over konfirmantalder. Vil du vite mer om dette eller hva det vil si å være konfirmant i Skien baptistkirke så ta kontakt!