Militæret angriper befolkning på flukt

Myanmar er et av landene hvor Skien baptistkirke har prosjektarbeid. Borgerkrigen i Myanmar ble opptrappet for to år siden og tusenvis av mennesker er på flukt. Utsatt for trusler og lidelser er mange drevet bort fra sine hjem. Mange har søkt tilflukt i nabolandene India og Thailand, mens andre holder seg i leire tett ved grensen.

Tirsdag 10. januar ble noen av dem som er i grenseområdene i vest utsatt for et bombeangrep fra militæret. Denne gangen var det Chin-folk som ble rammet. Men tilsvarende erfaringer har også Karen-folket som holder til langs grenseområdene mot Thailand i øst.

Roger Dahl har publisert denne nyheten på baptist.no

Bombemålet til de fem militærflyene var treningsleiren Chin National Front Camp for unge som vil kjempe for freden. At den første bomben eksploderte i luften ble redningen for den store gruppen som var i leiren. Dermed rakk de fleste å søke tilflukt i skogen. De 6-7 bombene som traff bakken førte til store ødeleggelser og fem unge mennesker mistet livet, to jenter og tre gutter som hadde søkt lys og ble begravet av jordmasser fra et av bombekraterne. Hele hendelsen ble filmet fra indisk side av grensen.

At den første bomben eksploderte i luften ser en på som Guds beskyttelse, sier integrasjonspastor Peter Ngaidam. Han er i tett kontakt med dem som står midt i hjelpearbeidet for flyktningene langs grensen og inne i India.

Ngaidam forteller at situasjonen etter dette angrepet er veldig kaotisk, Flyktningeleirene er dels i oppløsning, og mange forsøker å komme over grensen til Mizoram i India da en frykter nye angrep. Akkurat nå er det vanskelig å se for seg den videre utviklingen. Ngaidam kjenner situasjonen godt, og har to ganger i løpet av det siste året besøkt Mizoramprovinsen i India, der store grupper allerede har kommet som flyktninger fra Myanmar.

De fleste på flukt i dette området kommer fra områdene nordvest i Chin-staten. Fra Thangtlag, der hele byen er brent ned av de milliære styrkene, og Haka. De som er igjen i Haka valgte i år å feire jul i sorg over situasjonen i landet, og bombeangrepet har utløst ny sorg.

Torsdag 12. januar ble en Karen-landsby bombet. Den lokale baptistkirken er helt nedbrent, En håndfull mennesker ble drept, blant annet pastoren i baptistmenigheten.