W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Kategori | Arkiv, Nyheter

Brudepikene

Matt. 25:1-13

 av Jan Sæthre

Her om dagen leste jeg historien om det første stevnemøte mellom Heidi og Petter. Heidi ventet på at Petter skulle komme. Hun hadde kledd seg skikkelig fint og ventet tålmodig. Men etter en time hadde han ikke dukket opp. Lei tok hun av seg makeupen, skiftet til pyjamas, og satte godteriet tilbake i skapet. Så satte hun seg ned sammen med hunden sin for å se på TV. Akkurat når favoritt-programmet hennes begynte, ringte det på dørklokka. Det var Petter. Han så på henne med store øyne og sa Jeg er to timer for seint, og likevel er du ikke ferdig!

 Tema i dag handler om å være klar, og er hentet fra Matt. 25:1-13. Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen.  Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke.  De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene sine. Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet.  Men ved midnatt lød et rop: ‘Brudgommen kommer! Gå og møt ham!’  Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene sine i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: ‘Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner.’  ‘Nei,’ svarte de kloke, ‘det blir ikke nok både til oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!’ Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: ‘Herre, herre, lukk opp for oss!’  Men han svarte: ‘Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.’  Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.

 I alle kulturer er brylluper viktig. På Jesu tid var bryllup en stor begivenhet i enhver palestinsk by og landsby. Alle feirer sammen. Skikkelig fest. Det er et spenningsmoment når brudgommen kommer. Brudgommen holder det nemlig hemmelig når han skal dukke opp. Det er nesten som en konkurranse, brudgommen prøver å komme ubemerket, mens alle er opptatt av bruden. Vi må huske på at bryllupsfesten varte lenge den gangen, ikke som i vår kultur en liten ettermiddags- og kveldsstund. Så brudgommen kan være innom mange steder på veien, slik at det tar timer, ja nesten dager før han dukker opp. Brudepikene og gjestene prøver nok å se etter brudgommen, mens brudgommen på sin side prøver å finne et uventet tidspunkt, slik som midt på natta når bryllupsgjestene kan ha sovnet.

 Det ser ut som om brudepikene er like. Likt utgangspunkt. De har alle fått invitasjon, for de er brudepiker, de er kledd likt, de har alle lamper og har store forhåpninger. De venter alle sammen på brudgommen. Alle har gjort klare lampene sine. Alle ønsker de å være en del av bryllupsfesten, men når brudgommen blir forsinket sovner de alle sammen. Det tar tid å vente på brudgommen. De er ikke noe galt i at man må sove. Når vi venter på Kristus må vi fortsatt arbeide, vente og sove. Jobber du på sykehuset, kan du ikke si at jeg venter på Jesus skal komme igjen, så jeg vil ikke pleie pasientene. Eller er du lærer, nytter det ikke å si at du venter på Jesus, og ikke har tid til å undervise elevene. Vi må leve livet, men samtidig være klare.

 Det viktige spørsmålet er hva som skjer når brudgommen kommer. De kloke brudepikene helte opp olje i lampene sine, mens de uforstandige ikke hadde mer olje og måtte reise av gårde for å kjøpe, og når de kommer tilbake blir det for seint å være med på festen.

 Kristne har i alle år spekulert på den dagen Jesus skal komme igjen og sett etter tegn på det. Allerede i år 110 e. kr. skrev Ignatius at De siste dager er kommet. I middelalderen var både Martin Luther og til og med Christoffer Columbus sikre på at verden ikke ville bestå mer enn 100 år til. Noen har til og med proklamert datoen når det skal skje, men ingenting har skjedd. Jesus ønsket ikke at vi skulle spekulere slik. Han sier at vi ikke vil vite tiden han kommer tilbake. Derfor har han sagt til oss at vi skal være beredt til alle tider.

I vår vestlige kultur er det mange som lever som om det ikke er en morgendag, men det er noen ting i livet som ikke kan oppnås i siste øyeblikk. Et av de beste eksemplene på det kom på nyhetene for noen år siden. Da var det en fallskjermklubb som hadde med seg et av medlemmene som kameramann. Han filmet etter hvert som de hoppet ut av flyet og fallskjermene foldet seg ut, den ene etter den andre. Plutselig ble bildet bare rotete. Nyhetsreporteren fortalte at kameramannen hadde hoppet ut av flyet uten fallskjermen. Han hadde vært så oppslukt av det han gjorde, at han glømte det viktigste. Tragisk nok var han ikke forberedt for å hoppe. Det hjalp ikke hvor mange ganger han hadde gjort det før eller hvilken kunnskap han hadde om å hoppe i fallskjerm. Når han glømte fallskjermen ble det et dødelig feilgrep. Ingenting kunne redde han, fordi hans framtid var i fallskjermen, som han hadde glømt å ta på seg.

 Jeg har møtt Anatoly Pchelintsev som har overlevd et fallskjermhopp uten at fallskjermen åpnet seg ordentlig. Han var fallskjermjeger i den russiske hæren. 10.000 fot hoppet han fra og overlevde ved et mirakel, fordi han landet i dyp snø. Hardt skadet og med smerter resten av livet, men Anatoly overlevde. Det ble Anatolys kall til frelse. Han fant ut at han var ikke klar – han hadde ikke vært forberedt på å møte Gud. Han ble medlem av baptistkirken i Moskva og i dag er han leder for kontoret i den russiske dumaen – nasjonalforsamlingen – for religiøse saker. Han har brukt sin advokatutdannelse fra militæret til bli en av de fremste forkjemperne for religiøs frihet i Russland.

 Vi kan også sammenligne situasjonen med en student eller skoleelev. Det er lite hensiktsmessig å begynne å forberede seg til eksamenen på eksamensdagen. Vi må tenke på det før det er over og være forberedt. Derfor tilbyr Jesus deg og meg fellesskap i dag og resten av livet inn i evigheten. Han ønsker at både du og jeg skal ha olje på lampene våre.

Lignelsen advarer oss også om at det er noen ting i livet som ikke kan bli lånt. De uforstandige brudepikene fant ut at det var umulig å låne olje når de fant ut at de trengte den. Det er ikke alt andre kan gjøre for deg. Ikke prøv å låne olje utav noen andre, hver sikker på at du har din egen olje. Du og jeg må ta avgjørelsen sjøl om vårt forhold til Gud. Når jeg var 13 måneder gammel hadde endelig foreldrene mine bestemt seg om jeg skulle barnedøpes eller ikke. Så jeg ble båret fram til dåpen uten at jeg skjønte noe. Da jeg ble eldre skjønte jeg at dette ikke var nok. Jeg måtte ta avgjørelsen sjøl. Derfor ble jeg døpt som 19 åring. Som baptister synes vi det er rett at vi sjøl tar avgjørelsen om å ta i mot troen på Jesus Kristus. Ingen andre kan bestemme. Tradisjonen kan heller ikke bestemme. Til slutt i sin ytterste konsekvens handler det om å være klar.

 Utfordringen til alle oss er derfor om vi er klare? Det er vi ved å tro på Jesus Kristus. Tro at han tok våre synder på seg, når han urettferdig døde på korset, men stod opp igjen for at vi skulle få leve, vi som tror på han.

I Joh. 3:16-18a leser vi For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham. Den som tror på ham, blir ikke dømt.

 Ved å ha fellesskap med Gud gjennom Den Hellige Ånd får vi olje i våre kaner, slik at lampa ikke brenner tom for olje. Da er vi forberedt på å kunne møte Jesus Kristus. For på et tidspunkt blir det for seint. Da blir det er en forskjell på å tro på Jesus eller ikke tro på Jesus. Det er trygt å tro på Jesus. Da skal vi være med på bryllupsfesten. Vi blir ikke stående på utsiden, fordi vi er forberedt. Ønsker vi ikke alle sammen å delta i bryllupsfesten?

Kommer du ...

jul
10
søn
18:00 Sommersøndag
Sommersøndag
jul 10 kl. 18:00
Velkommen til sommersøndag i underetasjen. Vi starter med kaffe og kake og etterpå samles vi til vitnesbyrd, sang/musikk og andakt.

Gi en gave: Vipps til 10933

Luksefjellstua

Luksefjellstua

Leie menighetens hytte i Luksefjell !

Bibelen

Eldre artikler