W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Kategori | Nyheter

Ester blir dronning

Ester 4:15-17

Det er lett å tenke at bare pandemien med covid-19 er over blir alt normalisert og som før, men verden har endret seg på mange måter det siste halvåret. Russlands angrep på Ukraina skapte sjokkbølger, og en enorm flyktningstrøm både internt i Ukraina og til Europa og hele verden. Viljen til å hjelpe har vært stor både i form av pengeoverføringer og personlig kontakt med flyktningene som har kommet. Fra partnerne for våre misjonsprosjekter får vi dystre oppdateringer på situasjonsbildet. I Myanmar bombes baptistkirker av myndighetene i Chinstaten og innbyggerne flykter. Bidraget til vårt misjonsprosjekt i Karenstaten har gått til nødhjelp i form av mat til flyktninger som lever i kummerlige forhold i jungelen. Fra Sør-Sudan kommer meldingene om hungersnød og overgrep mot lokalbefolkningen. I neste uke vil i overføre penger slik at fiskegarn kan kjøpes og forhåpentligvis avlaste matmangelen blant de meste sårbare. I Sierra Leone får vi meldinger om opptøyer som følge av en enorm økning av matvarepriser og det kreves at presidenten går av. I Libanon får du ikke tatt ut pengene dine fra banken og lander har en hyperinflasjon med påfølgende varemangel. Fra Gaza skyter Hamas raketter mot Israel, som umiddelbart gjengjelder tilbake, I Iran jubler over fatwaen og attentatet på Salman Rushdie. I Nigeria kidnappes folk fra gudstjenester av fulanikrigerne. Kina øyner muligheten for å ta Taiwan tilbake med militærmakt. Det er urolige tider, mediene oppdaterer oss kontinuerlig og det skapes uhygge.

Men bruk av militærmakt og bekymringer over hva fienden kan gjøre er ikke noe nytt i verdenshistorien. De gamle kineserne var så bekymret for sine fiender fra nord at de bygde den store muren. Det tok over 200 år å bygge de 8.852 kilometerne. Muren var så høy at ingen kunne klatre over den, og så tykk at ingen kunne bryte i gjennom. Kineserne trudde de kunne lene seg tilbake og slappe av. I det første århundre etter muren ble bygd, ble Kina likevel invadert 3 ganger. Ikke en eneste gang brøyt fienden gjennom muren eller klatret over toppen. Hver gang bestakk fienden en korrupt vakt, og fienden kunne marsjere rett gjennom portene. Historikerne sier at kineserne var så opptatt med å stole på veggene av stein at de glømte å lære om integritet og ærlighet til sine barn.

På norsk har vi et uttrykk som heter hel ved. Det er et uttrykk vi bruker om en person som er tvers gjennom ærlig og redelig, som oppleves ekte og som står rakt opp for sine verdier. Dette er viktige egenskaper når relasjoner skal bygges. Ledelsesforskningen peker på at ledere som er hel ved lykkes best. Personer med en slik karakter utgjør en forskjell.

I Persia hadde Kong Xerxes fest for stormennene og tjenerne sine i år 470 før Kristus. Det var en ganske langvarig fest – i 180 dager viste han fram sin kongelige rikdom og prakt. En kveld bestemte han seg for at han ville vise fram den vakre dronningen sin, Vasjti, og ga beskjed til evnukkene om å kle henne opp i festklær og kongekrone. Men dronning Vasjti hadde sin egne meninger, og nektet å komme. Dette var uhørt og dronningen ble avsatt og fikk aldri mer lov til å vise seg for kongen. Så kongen trengte en ny dronning. Alle de vakreste jentene i landet ble samlet inn til kongens harem, slik at han kunne velge til dronning den han likte best. Blant de unge kvinnene som slik havnet i kongens harem var jødiske Ester. Hun var foreldreløs, og hadde vokst opp med sin onkel, Mordekai.

Ester blir plutselig med i en uvanlig skjønnhetskonkurranse slik det beskrives i Ester 2:15-17 Så kom turen til Ester, datter av Abihajil, som var onkel til Mordekai, han som hadde tatt henne til seg som sin egen datter. Da hun skulle gå inn til kongen, ba hun ikke om annet enn det kongens evnukk Hegai, som voktet kvinnene, hadde foreslått, og alle som så Ester, fikk godvilje for henne. Ester ble hentet til kong Xerxes i slottet hans i den tiende måneden, det er måneden tebet, i det sjuende regjeringsåret hans. Kongen elsket Ester mer enn alle andre kvinner. Hun vant velvilje og gunst hos ham framfor alle de andre jomfruene. Han satte en kongelig krone på hodet hennes og gjorde henne til dronning i stedet for Vasjti.

Ester holdt sin identitet hemmelig. Hun fortalte ikke kongen at hun var av jødisk ætt.

Onkel Mordekai var bekymret for Ester. Hver dag dro han til slottet og satt i slottsporten hele dagen. Han kommuniserte med Ester gjennom evnukkene som voktet haremet. Haman, en av kongens mektigste menn, ble provosert av Mordekai, som nektet å falle på kne når Haman gikk forbi. Som jøde bøyde Mordekai bare kne for én herre, nemlig Gud. Da Haman fikk vite at Mordekai var jøde fikk han kong Xerxes med seg på en plan om å utrydde alle jødene i riket. Da Mordekai fikk høre om planene, kledde han seg i sekk og aske og gikk igjen til slottsporten. Der fikk han formidlet nyheten til Ester og ba henne gå til kongen og be om nåde for sitt folk. Ester visste at hun ville sette seg selv i livsfare om hun gjorde det. Den som trådte uinnbudt fram for kongen, fikk bare leve dersom kongen rakte fram gullsepteret. Mordekais oppfordring overbeviste Ester Hvem vet om det ikke er for en tid som denne at du har fått dronningrang?

I Ester 4:15-17 beskrives hennes reaksjon Da ba Ester dem si til Mordekai: «Gå og kall sammen alle jøder som befinner seg i Susa, og hold faste for min skyld. Dere skal ikke spise eller drikke på tre dager, verken om natten eller om dagen. Jeg og tjenestejentene mine vil også faste på samme måte. Så skal jeg gå inn til kongen, selv om det ikke er etter loven. Skal jeg gå til grunne, så går jeg til grunne.» Mordekai gikk av sted og gjorde alt som Ester hadde pålagt ham.

Ester kledde seg i dronningskrud og stilte seg opp i slottsgården, midt imot kongen som satt på tronen. Han rettet gullsepteret mot henne og spurte hva hun ønsket. Om kongen finner det for godt, ville jeg gjerne at kongen og Haman i dag skulle komme til festen jeg vil holde for ham. Kongen ville gjerne komme på Esters fest. Sammen med Haman kom han til Ester på fest to kvelder på rad. Først den andre kvelden brakte Ester fram sitt ærend. Etter at kongen flere ganger har lovet henne å gi henne hva hun enn ber om, kom hun med sitt ønske: Dersom kongen ser på meg med velvilje, og om han finner det for godt, så la meg få mitt eget liv, det er min bønn, og mitt eget folk, det er mitt ønske. For jeg og mitt folk er blitt solgt til utryddelse, drap og undergang.” Kongen dømte Haman til døden og sendt ut bud om at jødene skulle få leve. Ester fikk bo i Hamans hus og Mordekai ble kongens fortrolige, den nest mektigste i landet. Til minne om Ester og redningen fra undergangen innstiftet jødene festen Purim.

Den modige dronningen reddet sitt folk fra utryddelse, samtidig ble det nok en hard medfart over fiendene, slik det så ofte var med motstanderen i denne tiden. Ester var til å stole på for sitt folk. Hun viser hvordan livet skal leves. I sin samtidig viste hun moralsk integritet.

Gud har gitt oss veiledningen til et helstøpt liv i Bibelen. Rettesnoren som blir gitt er like aktuell i dag, som den var for flere tusen når siden når de ble overlevert.

Det var sterke krefter og følelser i sving når Moses tok imot de 10 bud som på fjellet Horeb på Sinaihalvøya. Han inngikk en pakt med Gud, og disse etiske normene leser vi om i 2. Mos 20:3-17. Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke misbruke Herren din Guds navn. Du skal holde hviledagen hellig. Du skal hedre din far og din mor, så du kan leve lenge i det landet Herren din Gud gir deg. Du skal ikke slå i hjel. Du skal ikke bryte ekteskapet. Du skal ikke stjele. Du skal ikke vitne falskt mot din neste. Du skal ikke begjære din nestes hus. Du skal ikke begjære din nestes kone, slaven eller slavekvinnen hans, oksen eller eselet hans eller noe annet som hører din neste til.

Disse etiske normene forandrer verden. Jesus fører det videre inn i vår tid, klart og tydelig, når han i Matt 22:37-39 taler tydelig om de to store bud etter å ha blitt utfordret av fariseerne Han svarte: Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv.

Paulus omsetter de i praktisk veiledning over galaterne 5:22-23a Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.

Når vi lever ut dette livet gjør vi en forskjell, og Gud vil åpne dører i ditt liv i din tjeneste for han. La oss leve et liv med et klart fokus. Noen ganger kan vi tenke at det ikke er så nøye, fordi lista er lagt så høyt. Det er nøye, men kanskje ikke på den perfekte måten vi tenker. Jesu soning for våre synder gjør oss i stand til å nå standarden som virker uoppnåelig. Der vi svikter, setter han oss i stand ved sin oppstandelse og seier over både døden og synden. Gjennom Den Hellige Ånds ledelse blir vi rotfestet på en slik måte av vi framstår som hel ved og viser integritet. Når vi lever ut det kristne livet merkes det på våre omgivelser.

La meg avslutte med Paulus sine tanker til kolosserne 2:2-3 Jeg ønsker at de skal få nytt mot i hjertet, bli knyttet sammen i kjærlighet og få hele rikdommen av overbevisning og innsikt, så de kan fatte Guds mysterium, som er Kristus. For i ham er alle visdommens og kunnskapens skatter skjult til stede. Disse versene kan være en fin målsetning for oss alle sammen i livsvandringen fra dag til dag gjennom livet. La oss legge lista der.

Kommer du ...

sep
28
ons
11:30 Lunsj og bønn
Lunsj og bønn
sep 28 kl. 11:30
Vi samles til lunsj i underetasjen og bønn fra kl. 12-12.30. Velkommen uansett alder!
sep
29
tor
08:00 Diakonikonferanse
Diakonikonferanse
sep 29 kl. 08:00 – 15:30
 
17:00 Logos øvelse
Logos øvelse
sep 29 kl. 17:00
Barnekor for barn som går i 1.-4.trinn. Vi synger, leker og har utlodning og pausemat. Vi er ferdige kl.18.30.
20:00 Soul Teens øvelse
Soul Teens øvelse
sep 29 kl. 20:00 – 21:00
 
sep
30
fre
18:00 Tweens
Tweens
sep 30 kl. 18:00
 
19:00 Bæggers spesial
Bæggers spesial
sep 30 kl. 19:00
Ungdomssamling i Villaen/kirken med taco, samling, aktiviteter og kiosk.
okt
5
ons
11:30 Lunsj og bønn
Lunsj og bønn
okt 5 kl. 11:30
Vi samles til lunsj i underetasjen og bønn fra kl. 12-12.30. Velkommen uansett alder!

Gi en gave: Vipps til 10933

Luksefjellstua

Luksefjellstua

Leie menighetens hytte i Luksefjell !

Bibelen

Eldre artikler