W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Kategori | Nyheter

Burma med mange utfordringer

13James og Lashay Htun

Myanmar eller Burma, som mange ønsker å kalle landet, er nok en gang inne i en urolig tid. 1. februar 2021 kuppet militæret makten igjen. I dag er det er store spenninger mellom ulike etniske grupper i landet.

Mye sorg
Jeg møter James og Lashay Htun, i Bø. I samtalen hører jeg at det oppleves mye sorg over at landet igjen er tatt over av militærjuntaen. Håpet har jo vært at Burma skulle bevege seg i en demokratisk retning. Nå ser det nok en gang ut til at militæret fratar folk å kunne leve i det håpet.

Litt av Burmas historie
Det britiske imperiet utvidet seg i Sørøst-Asia tidlig på 1800-tallet, og Burma ble en del av britisk India i 1886. I 1948 ble Burma selvstendig, men kommunistiske, kinesiske og etniske opprørsbevegelser jobbet mot den ferske regjeringen, som ble avsatt i et militærkupp i 1962.

Burma var lenge isolert av mange andre land på grunn av at det brutale militære diktatururet tok over eierskapet i alle landets selskaper. For å dempe misnøyen i befolkningen, innførte militæret en ny grunnlov, og erklærte at landet skulle gå over til sivilt styre. Burma fikk en sivil regjering i 1974, men bare på papiret . I august 1988 slo regimet hardt ned på demokratibevegelsen, som marsjerte i hovedstaden, Yangon’s, gater.

I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD), med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.

I november 2010 åpnet regimet for det første valget på 19 år. Det var på ingen måte fritt og rettferdig og det militærstøttede partiet Union Solidarity and Development Party (USDP) fikk flest setene i parlamentene. Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi satt fortsatt i husarrest da valget fant sted. Partiet hennes, NLD, stilte ikke i valget i protest mot udemokratiske valglover. Kort tid etter valgresultatet var klart ble Aung San Suu Kyi løslatt, etter 15 år i husarrest.

Fra 2011 begynte landet å bevege seg gradvis i en mer demokratisk retning. NLD sikret seg flertall i Burmas nasjonalforsamling under valget i november 2015. Under valget i november 2020 sikret NLD seg på nytt flertall med Aung San Suu Kyi som regjeringssjef. Dette var landets andre demokratiske valg etter 49 år med militærdiktatur. Men gleden ble kortvarig.

Nytt militærkupp
Første februar i år, da et nyvalgt parlament skulle tre sammen, tok det militære igjen makten i Burma. Suu Kyi og flere andre i landets ledelse ble pågrepet av hæren og Suu Kyi ble igjen satt i husarrest, anklaget for valgfusk.

Ulike demonstrasjoner
I samtalen spør jeg James om hva som skjer nå. Han forteller engasjert om Civil Disobedience Movement (CDM).

Siden kuppet har CDM tiltrukket seg støtte fra et bredt spekter av yrker. Bankfolk, advokater, lærere, helsearbeidere og ingeniører over hele landet, har krevd at militæret returnerer den valgte regjeringen til makten, og har nekter å gå tilbake til arbeid. CDM begynte som en online kampanje, men har utvidet seg til en prodemokratisk bevegelse. Aung San Suu Kyi har oppfordrer folket til å ikke godta kuppet og til å protestere mot det som skjer.

Antikupp-protester som tiltrekker seg titusenvis over hele landet, har tatt til gatene siden kuppet. Det militære har slått hardt ned på disse fredelige demonstrasjonene. I juni meldte FNs menneskerettskontor at minst 860 mennesker er drept av sikkerhetsstyrkene og over 4.800 er vilkårlig fengslet.

Korona og ødeleggelser
James forteller at det er mange som er smittet av viruset. Landet anslår at av 3000 som testes, er i gjennomsnitt 220 smittet. Det er lett å skjønne at utfordringen står i kø, for et hardt prøvet folk.

Kirker er blitt bent og landsbyer er blitt ødelagt flere steder i landet også i Karenstaten, der familien Htun kommer fra. Folk er enda en gang blitt drevet på flukt til grenseområdene, spes. mot Thailand.

James forteller at de militære holder seg mest i det store byene, for å kunne slå ned på protester og demonstrasjoner. Ute på landsbygda er det mindre militær aktivitet. Dette gjør det mulig å kunne drive kirkearbeid. Han og familien følger hele tiden med på nyheter fra hjemlandet.

Kirkearbeid
Familien Htun har nylig engasjert seg økonomisk, i forhold til et stormøte, der 17 menigheter var samlet. Dette var mulig forteller James, siden det er lite militær virksomhet i dette området. Det er også lite smitte med Korona. I stormøtet ble misjonsvirksomheten planlagt.

Opptatt av misjon
I området som familien Htun kommer fra, er det mange buddhister. Han anslår at av 200 – 300 hus er ca. 20 hus kristne. Resten er buddhister. Derfor er det viktig å fortelle om Jesus.

Lashay forteller i samtalen at hun gikk 4 år på en misjonærskole til adventistene. Det å lære om Jesus har vært viktig, når en har sagt ja til Han.

James forteller videre at hans far opprinnelig var buddhist. Da han skulle gifte seg med moren, måtte han bli kristen for å kunne gifte seg. Moren opplevde stort ønske fra mannens familie om at hun skulle bli buddhist, men troen på Jesus var sterkere og den holder.

Tro som holder
Besteforeldrene til James var misjonærer, så den kristen troen har røtter i generasjoner. Så vær med å be om fred i Burma, så menneskene kan leve uten frykt og trusler.

Kommer du ...

okt
17
søn
17:00 Kirkekino
Kirkekino
okt 17 kl. 17:00
Vi viser film i underetasjen for barna under gudstjenesten. Barna får popcorn og drikke.
okt
19
tir
19:00 Allehånde
Allehånde
okt 19 kl. 19:00
Kvinnegruppe med andakt, sang, bevertning, utlodning og sosialt samvær.
okt
20
ons
11:30 Lunsj og bønn
Lunsj og bønn
okt 20 kl. 11:30
Vi spiser lunsj sammen fra 11.30-12 og ber sammen etterpå.
okt
21
tor
18:00 Konfirmasjon
Konfirmasjon
okt 21 kl. 18:00
Konfirmasjons-samling for påmeldte og fjorårskonfirmanter.
okt
22
fre
18:00 Tweens
Tweens
okt 22 kl. 18:00 – 20:00
 
okt
24
søn
17:00 Baluba – søndagsskole
Baluba – søndagsskole
okt 24 kl. 17:00
Baluba er søndagsskole for barn 3-12 år. Vi samles under gudstjenesten til undervisning, lek og aktivitet. 5.-7.trinn samles for seg selv. Vi avslutter med deilig mat. Velkommen!

Gi en gave: Vipps til 10933

Luksefjellstua

Luksefjellstua

Leie menighetens hytte i Luksefjell !

Bibelen

Eldre artikler