W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Kategori | Nyheter

Tjenestens kilde

Talen i dag er ikke et angrep eller noen som helst form for kritikk av ditt arbeid eller tjeneste for Gud og menighet. Talen er heller ikke et dessertbord for at vi skal kose oss sammen og sitt igjen med søtsmak i sjelen.  Rettene er kjent hverdagskost for å hjelpe oss til sunn åndelighet og tilføre mer kraft, trygghet og glede i det du står i allerede.  Det er et ønske om å gi deg mot til refleksjon og ettertanke i tjenesten. Det er en drøm om at noen etterhvert skal tydeligere slippe fram Guds kall i liv og tjeneste.

Jeg tror det var et godt valg vår menighet tok for flere år siden. Hva er det faktisk Gud har betrodd oss og gitt den enkelte av oss å forvalte?  Men kanskje er dere som meg litt for kjappe. Vi vil gjerne komme i gang. Jeg vil i alle fall få noe gjort. Selv om jeg motstridende nok er predikant (som betyr og innebærer snakking) så er jeg så utilfreds hvis ikke ting blir gjort.  Og denne iveren, effektiviteten, resultat tørsten, – hva har vi oppnådd, — trigger handling.  Kan vi få noe gjort eller?  Vi ser utfordringene og stuper inn i behovene.  Øverst på plakaten blinker utfordringene, alt som kunne vært gjort, skulle vært gjort, burde vært gjort og ikke minst: MÅ gjøres!  

Vår egen kapasitet, vår utrustning både naturlig og guddommelig setter oss på sett og vis i stand til handling og arbeid i Guds rike. Men samtidig setter oss ikke i stand til noe som helst.  Utrustning og menneskelige egenskaper alene betyr opp som ei løve og ned som en skinnfell. 

Tjenestens kilde handler ikke i første rekke om utrustning men om en relasjon til Jesus.  Aller først kaller Gud deg og meg til en relasjon og ikke til tjeneste.

Tjenestens kompetanse er ikke kvalifikasjoner og en lang CV med erfaring, men hvor du er i din Jesus relasjon, og hvem er denne Jesus i ditt liv.  Det går an å møte feil Jesus, – det tar vi enannen gang.

Paulus hadde stor utrustning og gode kvalifikasjoner 

Paulus sier selv at han brant med stor iver for fedrenes tradisjoner. Han hadde studert teologi ved Gamaliels føtter som var blant de beste teologer eller kanskje den beste.  Han hadde stor intellektuell innsikt. Det var ingenting i veien med ambisjonene og heller ikke med kraften bak ambisjonene. Men han går på en smell så kraftig at han er nesten død, i alle fall i sjokk. 

Han må lære noe helt grunnleggende.  Han må lære å kjenne Jesus.  En enkel Jesus disippel Annanias på langt nær ikke på høyde med Paulus CV nivå , han må legge hendene på Paulus og be for han.Lære han de mest grunnleggende ting om tro og lede han inn i tjeneste på et helt annet grunnlag.  

  1. Paulus snakker om det hele livet etterpå:

1. Kor 15:10

Men ved Guds nåde er jeg det jeg er, og hans nåde mot meg har ikke vært bortkastet. For jeg har arbeidet mer enn noen av dem, det vil si ikke jeg, men Guds nåde som er med meg.

— av Guds nåde er jeg det jeg er….

Paulus relaterer først og fremst  til Jesus og ikke til tjenesten.

  • Peter hadde all verdens av frimodighet. Han hadde også snakketøyet sitt i orden. Han var kreativ som få. Han var så bunnsolid.  Til og med navnet hans indikerte hvem han var: Peter, -Klippen , – Guds menighet skulle bygges på Peter!

Jeg synes jeg ser han med armene i kors, nikkende på Jesu ord om klippe. Jeg står hos deg Jesus. 

Men så forliser Peters klippeliv av frykt for mennesker. Peter får bygge livet sitt på nytt på Guds godhet i en gjenopprettet Guds relasjon. Søndagsskolefortellingen om  

som førøvrig ikke er søndagsskole stoff i all sin brutalitet er krystall klar og viser hva det dreier seg om:

Goliat er kjempen som skremmer livet av alle motstandere utrustet med sverd og spyd og til og med egen skjoldbærer.

David blir pålagt utrustning av kong Saul og får hans utrustning, – den passer ikke. Ingenting kjent og ingenting funker,- bare å legge utrustningen bort.

Davids egen utrustning er en slynge og glatte passelige steiner fra bekken.  Det er jo som å gå rett inn i nådegavebasert utrustning. 

Hvordan felte Davis Goliat? Det er det store spørsmål.

 Samuel 17:45 «Du kommer mot meg med sverd, spyd og sabel, men jeg kommer mot deg i navnet til Herren over hærskarene, han som er Gud for Israels hær, han som du har hånt.

Egen fortreffelighet, kompetanse og mot og styrke kommer for dagen og går i bakken med et brak, med kjempen Goliat.

Jeg tror ikke vi kan tjene uten å møte vår egen begrensning og våre svakheter. Bevissthet om svakhet som framkaller og synliggjør avhengigheten av Jesus.  Når synden blir synlig i eget liv. Når svakhet åpenbares, kommer frelsen bare fra ett sted: Jesus!

Den avhengigheten er lett å miste i våre seire. Den kan bli borte innimellom all dyktighet. Den er fort å glemme igjen i travle svinger.  Tjenesten går for en stund men ikke over tid, – hvorfor?

Bibelen sier det direkte. Serubabel som vil gjenreise tempelet etter fangenskapet i Babylon. Tenk hvordan de vurderte. Hva hadde de etter at de kom hjem? Hva kunne de skrape sammen? Hva skulle de begynne på først: Sitt eget hus? Sin egen åker?  Hadde de krefter til alle oppgavene.

Dette er Herrens ord til Serubabel:.          

Ikke ved makt og ikke ved kraft,
men ved min Ånd,
sier Herren over hærskarene.

Tjenesten må ha et utgangspunkt i Guds godhet

Rom 2:4

Eller forakter du hans uendelig store godhet, overbærenhet og tålmodighet? Skjønner du ikke at Guds godhet driver deg til omvendelse? 

Annie Skau den store Kinamisjonær kom til Norge og skulle tale på et stort stevne. Folk strømma til de skulle høre Annie Skau. Det var Annie Skau og Annie Skau folk snakka om. Hun står fram på talerstolen og sier følgende:  «Herre, skjul ditt vitne!»

Hvis tjenestens kilde ikke er på plass vil tjenesten reflektere mere av tjeneren enn av Jesus.   

Hva er det da folk snakker om?

Jeg har hatt en plan om å snakke om nådegaver og tjeneste for å trygge deg i tjenesten. For om mulig å hjelpe noen til å finne dypere glede og større trivsel i tjeneste.  Løfte fram gaver og tjenester for om mulig forløse noe som ligger der men som ikke du selv har avslørt eller spurt Gud om på alvor, tort å gå inn i, eller skjøvet på vent.

Det er bare at det er helt bortkastet hvis ikke tjenestens kilde er på plass.  Derfor må den første tale om tjeneste handle om det som kommer først: Jesus!

Jesus sa nemlig at det var han selv som skulle gjøre oss til menneskefiskere. At uten Han kunne vi ikke gjøre noe.  Han sier at det er Jesus som ved Ånden som utruster, istandsetter og lærer oss.

Jeg har en dyp lengsel etter å se mer frukter i mitt liv og menighetens liv.

Jesu svar på det til meg er følgende: Joh 15:5 Jeg er vintreet,-du er grenen!  Den gren som bærer frukt renser jeg, – så du kan bære mer frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre.

Slik lyder Herrens ord!

Spørsmål til refleksjon:

  1. Hvilke kriterier ser du/vi etter når vi ønsker noen til oppgaver i menigheten? 
  2. Hvordan kan du i ditt eget liv fremelske Jesusrelasjonen så den blir en tydeligere del av din tjeneste? ( Avsnitet om Annie Skau)
  3. Reflekter rundt det forhold at Paulus var en superteolog, superivrig og bunnsolid i sine ambisjoner men likevel helt ubrukelig.
  4. Guds relasjonen /Jesus relasjonen er styrende for vårt liv. Les profeten Haggai for å få et større innblikk i situasjonen rundt oppbyggingen av tempelet.
  5. Hvordan vil du innvie deg til tjeneste?

Kommer du ...

jun
7
søn
11:00 Digital gudstjeneste
Digital gudstjeneste
jun 7 kl. 11:00 – 12:00
Vidar Bergsland taler.
jun
10
ons
11:30 Lunsj og bønn
Lunsj og bønn
jun 10 kl. 11:30
Vi spiser lunsj sammen kl. 11.30 og samles til bønn kl.12.00 i underetasjen i kirken
jun
14
søn
11:00 Alle Sammen sommerrebus
Alle Sammen sommerrebus
jun 14 kl. 11:00
Dette er et rebusløp rundt kirken og villaen. Vi har ulike stasjoner og oppgaver der vi er sammen i små grupper og får oppleve lek, aktivitet og en «samling».

Gi en gave: Vipps til 10933

Luksefjellstua

Luksefjellstua

Leie menighetens hytte i Luksefjell !

Bibelen

Arkivet

Dersom du bruker denne siden, så lagrer vi info om bruken din for å gi deg bedre innhold. mer informasjon

Vi lagrer bruker-informasjon for å kunne gi deg det beste innholdet og sikkerhet. Dersom du fortsetter å bruke sidene uten å godta dette, så er du herved klar over at du kan gå glipp av deler av innhold og funksjoner.

Lukk