W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Kategori | Arkiv, Nyheter

Herren berger Jona fra dypet

Hval

Herren berger Jona fra dypet 

Jona 2:11

En vakker høstmorgen når jeg er åtte år gammel skal jeg til tannlegen på Gjerpen barneskole. Jeg hører lyden av boret dure når jeg sitter på venteværelset. Når jeg kommer inn, finner tannlegen 2 hull som må fikses. To uker etter at jeg har vært hos tannlegen klager jeg til moren min at jeg har så vondt i den ene tanna som ble boret i. Hun ser etter og finner en stor tannbyll. Dårlig utført arbeid, og jeg må til tannlegen og trekke ut tanna. Så går det to uker til, og jeg klager nok en gang. Denne gangen i den andre tanna som tannlegen boret i. Moren min tror ikke så mye på det, men ser etter og finner nok en tannbyll. Det blir en ny tur til tannlegen, som spør om jeg er sinna på han. Ja, svarer jeg, før tanna blir trukket ut. Skepsisen til tannlegen er enorm. Neste år blir vi flyttet til en ny skoletannlege i Skien. Under vårt første besøk jeg ser en av mine kamerater komme ut blødende etter at flere tenner blir trukket. Det viser seg i etterkant i tillegg at tennene ikke skulle ha vært trukket i det hele tatt. Aldri mer til skoletannlegen, tenker jeg. Neste gang jeg får innkalling sier jeg ingenting. Den dagen jeg har tannlegetime sier jeg til moren min at jeg er syk og må være hjemme. Litt senere på formiddagen finner hun tannlegekortet i skolesekken min, og jeg ligger litt dårlig an. Det hele ender med at jeg begynner hos hennes tannlege. Det er nok ingen overdrivelse at jeg var livredd for og rømte fra tannlegen.

I dag handler det om Jona. Han rømmer også, ikke fra tannlegen. Han rett og slett flykter fra Gud, selv om at han er profet og skal være budbringer av Guds budskap. Det begynner i Jona 1:1-4. Herrens ord kom til Jona, sønn av Amittai: «Stå opp, gå til storbyen Ninive og rop ut over byen at ondskapen deres har steget opp for mitt ansikt.» Da sto Jona opp for å flykte til Tarsis, bort fra Herren. Han dro ned til Jaffa og fant et skip som skulle til Tarsis. Så betalte han for reisen og gikk ned i båten. Han ville være med til Tarsis, bort fra Herren.

Gud taler til Jona om å forkynne en kompromissløs beskjed til innbyggerne i Ninive, men Jona er ulydig og flykter avgårde. Han har byen Tarsis som mål for sin reise, og på veien må han innom havnebyen Jaffa. Det var en lang nok tur på 1.000 km og komme seg til Ninive. Som om ikke det var langt nok, er distansen mellom Jaffa og Tarsis 3.000 km, over tre ganger så langt. Tarsis er i Spania og Ninive er i Assyria. Disse to byene er nesten så langt en kan komme vekk i datidens kjente verden. Jona gjør en skikkelig u-sving og reiser i motsatt retning i forhold til Guds vilje. Gud har kalt Jona til noe han ikke ønsker å gjøre, og det virker heller ikke som om han skjønner konsekvensen av valget sitt. Han gjør en reise som er tre ganger lenger enn det han er kalt til, bare for å slippe unna.

Når vi trasser overfor Gud, kan skyldfølelsen vår gjøre det slik at vi ønsker å komme oss lengst mulig vekk. Jona prøver å komme seg unna Gud, og håper nok å slippe og se Gud i ansiktet. Vi finner det samme i lignelsen om den bortkomne sønnen. Han reiste til et land langt borte. Alle kan rømme vekk eller flykte fra Gud, men vi kan på ingen måte komme oss unna hans tilstedeværelse. Salme 139: 7-10 sier Hvor skulle jeg gå fra din pust, hvor kunne jeg flykte fra ditt ansikt? Stiger jeg opp til himmelen, er du der, legger jeg meg i dødsriket, er du der. Tar jeg soloppgangens vinger og slår meg ned der havet ender, da fører din hånd meg også der, din høyre hånd holder meg fast.

Hva er det som skjer når vi prøver å komme oss unna Gud? I Jonas tilfelle reiser han til Jaffa, og finner et skip og går ned i båten. Etter skipet har langt ut på havet kommer en mektig vind, og den påfølgende stormen holder på å knuse skipet. Mannskapet bestemmer seg får å kaste lodd, for å finne ut hvem som har skyld i denne ulykken. Loddet faller på Jona. Mannskapet kaster Jona over bord og ned i sjøen og deretter havnet han ned i buken på en fisk. Når vi flykter unna Gud har det en tendens til å gå nedover i livet, nedover helt til vi når bunnen. Når vi blir egoistiske leder det til død og ødeleggelse, slik som Salomos ordspråk beskriver det 14:12 En vei som synes å være den rette, kan likevel ende i døden.

Det som skjer er at Jona blir gitt en ny sjanse. Vi leser i Jona 2:1-3 at Herren sendte en stor fisk for å sluke Jona, og Jona var i buken på fisken i tre dager og tre netter. Jona ba til Herren sin Gud fra fiskebuken. Jeg kalte på Herren i min nød, og han svarte meg. Jeg ropte om hjelp fra dødsrikets dyp, og du hørte meg. Noen og enhver av oss hadde fått panikk og blitt helt desperate i en slik situasjon. Alt håp må være ute! Så kommer denne store fisken, som må ha vært en hval og sluker Jona. Fisken redder han fra å drukne. Sjøl om Jona hadde rømt og vært ulydig, har Gud medfølelse for han og gir ham en ny sjanse. Slik er Gud. 

Jona blir i buken på fisken i 3 dager og 3 netter. Han har tidligere rømt vekk fra Herren tre ganger distansen som Gud hadde bedt han om å gå, og nå er han i buken på fisken i tre dager og tre netter. Denne likheten av nummer er ingen tilfeldighet, for det er et poeng som understrekes her. I Matt 12:40 sier Jesus For slik profeten Jona var i buken på den store fisken i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter. Dette er referansen til Jesus som lå i graven tre dager og tre netter etter hans korsfestelse og begravelse. Vi kan flykte vekk fra Gud tre ganger så langt som Han har kalt oss til å gå, men hans nåde er tre ganger større enn vår ulydighet. Han frelser oss, slik som Paulus siterer profeten Joel i Apg 2:21 Men hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst.

Så skjer det! Gud handler og vi leser i Jona 2:11 Da talte Herren til fisken, og den spydde Jona opp på tørt land. Hvilken måte å komme i gang på! Gud følger opp i 3:1 ved at Herrens ord kom til Jona for andre gang: «Stå opp og gå til storbyen Ninive! Det budskapet jeg gir deg, skal du rope ut over byen.» Jona reiser seg opp, litt fortumlet spør du meg, og går den lange veien til Ninive. På denne tiden er Ninive den femte største byen i verden og er tre dagsreiser lang. Byen ligger like utenfor Mosul i dagens Irak. Jona går innover i byen og roper ut «Ennå førti dager, og så skal Ninive bli ødelagt!». Folk hører på Jona og kler på seg i sekkestrie. Kongen tar av seg kongekappen. Han viser anger og kler seg i sekkestrie og setter seg i aske. I 3:10 ser vi konklusjonen Gud så hva de gjorde, at de vendte om fra sin onde vei. Da angret Gud på det onde han hadde sagt at han ville gjøre mot dem, og han gjorde det ikke.

Hva var det som gjør at folket i Ninive hørte på hva en fremmed profet og en fremmed Gud a har å si dem? Arkeologer har funnet ut at Ninivittene tilbad en stor fiskegud som heter Dagon. Det er derfor sannsynlig at de blir imponert av at Jona har vært i buken på fisken. Han har overvunnet deres fiskegud ved at han ble spyttet ut, og nå må de lytte til israelittenes Gud som er mer kraftfull. Ikke veit jeg, men det som teller er at de umiddelbart vender om. Vi ser at det tok tre dager for Jona å preke seg gjennom byen, og det er nok en gang en understrekning av at Guds nåde er tre ganger større enn vår synd. Gud forsikrer seg om at Ninivittene hører hans kall og har muligheten til å vende om.

Det er en sterk kontrast mellom Jona og ninivittene. Gud talte til Jona, som er israelitt og av Hans utvalgte folk, men likevel opptrer han ulydig. Ninivittene derimot, som er fremmede, hører Guds kall og er lydige. De hadde førti dager på seg, men det ser ut til at de vendte om umiddelbart fra deres syndefulle liv. Gud sparer dem fra død og ødeleggelse! Det som så skjer for Jona er bare trist. Vi leser i 4:1 og 4:5-6 Men dette mislikte Jona sterkt, og han ble sint. Jona hadde gått ut av byen og slått seg ned på østsiden av den. Der hadde han laget en løvhytte og satt seg i skyggen under den for å se hvordan det gikk med byen. Da lot Herren Gud en ricinus-busk vokse opp over Jona for å kaste skygge over hodet hans og fri ham fra mismotet. Jona gledet seg stort over busken. Jona håper at Herren vil ødelegge ninivittene, og han misliker at Gud sparer dem. Nå sitter han og furter. Jona har fått nåde overfor sin ulydighet overfor Gud, men nå tåler ikke at noen andre fortjener nåde. Gud har reddet han opp fra å drukne i havet, men Jona har ikke lært å vise medfølelse for andre.

Gud nåde er ubegrenset. At Hans nåde er tre ganger større enn vår synd er bare en illustrasjon, for i Matt 18:21-22 svarer Jesus Peters spørsmål med følgende ord «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?» «Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju! Det er ingen grenser for Guds nåde og tilgivelse. Jesus forteller det på sin måte til rådsherren Nikodemus i Joh 3:16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Kom nå er tiden for å motta Guds kjærlighet, nåde, tilgivelse og det evige livet.

 

Jan Sæthre

Kommer du ...

okt
21
ons
11:30 Lunsj og bønn m/niste
Lunsj og bønn m/niste
okt 21 kl. 11:30
Vi møtes til lunsj og bønn i underetasjen. Ta med egen niste og vi serverer kaffe/te.
okt
22
tor
14:30 Supertorsdag/Etter skoletid
Supertorsdag/Etter skoletid
okt 22 kl. 14:30
Supertorsdag har høsten 2020 et redusert tilbud pga smittevern. Vi opprettholder likevel Etter skoletid for 5.-7.klasse (og ungdom) i Villaen. Her får man lekse-støtte, brettspill eller ulike hobbyaktiviteter man kan gjøre. Klokka 16.30 kan man[...]
16:30 Torsdagstweens
Torsdagstweens
okt 22 kl. 16:30
Torsdagstweens har hobby, dans og konkurranse/lek. Innimellom vil vi ha diverse kurs. Det er mulig å kjøpe en baguett eller pizzabriks for kr.25,- fra kl.16.
17:00 Logos
Logos
okt 22 kl. 17:00
Logos er barnekor for barn 1.-4.trinn kl.17-18.30. Vi synger, leker og har aktivitet sammen hver gang.
18:10 Skien Soul Children
Skien Soul Children
okt 22 kl. 18:10
Soul Children kor for barn og ungdom 5.-10.trinn. Vi møtes i kirkesalen kl.18.10-19.50.
20:00 Skien Soul Teens
Skien Soul Teens
okt 22 kl. 20:00
Ungdomskor i alderen 9.klasse (fra 2021) og eldre. Vi samles kl. 20-21 og samarbeider med Skien Soul Children om noen sangoppdrag og synger noe alene.
okt
23
fre
18:00 Tweens
Tweens
okt 23 kl. 18:00
 
19:00 Ungdomsgruppe  >> Villaen
Ungdomsgruppe  >> Villaen
okt 23 kl. 19:00 – 21:00
 
okt
25
søn
11:00 Baluba – søndagsskole
Baluba – søndagsskole
okt 25 kl. 11:00
Baluba er søndagsskole for barn 3-12 år og samles når det er gudstjeneste. Vi samles i grupper og har bibelhistorie, aktivitet og lek. Den eldste gruppa 5.-7.klasse har bibelhistorie, spill og konkurranse i Villaen samme[...]
11:00 Gudstjeneste
Gudstjeneste
okt 25 kl. 11:00
Harald Dønnestad leder. Jan Sæthre taler. Sang av Anne Marie m/Team Baluba

Gi en gave: Vipps til 10933

Luksefjellstua

Luksefjellstua

Leie menighetens hytte i Luksefjell !

Bibelen

Eldre artikler